В края на годината Plovdiv2.bg търси от директора на ОДМВР -

...
В края на годината Plovdiv2.bg търси от директора на ОДМВР -
Коментари Харесай

Димитър Балев: МВР-Пловдив се ползва с доверието на гражданите, ще бъда безкомпромисен срещу корупцията в полицията

В края на годината Plovdiv2.bg търси от шефа на ОДМВР - Пловдив равносметката за измененията там и за постигнатото досега, за битката с престъпността и за държанието на полицията по време на пандемия.   

-  Г-н Балев, по какъв начин заварихте Пловдивската дирекция на полицията и какво успяхте да измененията за тези 4 месеца? Какви резултати отчитате в края на годината? В коя от областите за противопоставяне на престъпността работата ви е най-осезателна?

-  ОДМВР – Пловдив е втората по величина дирекция в страната и аз се веселя, че имам опцията да познавам добре работата на нейните чиновници. Дори и в годините, в които работех в Главна дирекция " Борба с проведената престъпност “, продължавах да се осведомявам за всичко, което се случва в полицията и в частност – пловдивската.

По мое мнение регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи се употребява с доверието на жителите, което единствено по себе си е една добра оценка за постигнатите цялостни резултати от нашата активност. За страдание, няма по какъв начин да не споменем и случилите се обратно във времето корупционни кавги, само че от позицията си на началник подсигурявам, че персонално съм се заел с тази проблематика и ще бъда праволинеен. Като част от ограниченията за завишаване ефикасната работа на дирекцията мога да посоча една от най-важните промени, които успяхме да изпълним - структурна и кадрова промяна на отдел " Икономическа полиция “, който съгласно мен е дебитор на обществото.

След трансформацията положителните резултати не закъсняха и ние можем да се похвалим с осем сполучливи реализации единствено за последните три месеца. В поддръжка на думите си мога да посоча сполучливо пресечените противозаконни схеми за заграбване на пари от дотациите за градски превоз в Пловдив и в Асеновград; за изпиране на пари, добити посредством търговия с безакцизно дизелово гориво и посредством интернет измами; за източване на пари от банкова сметка на комерсиално сдружение.

-  Как смятате, че минаха изборите? Бяха ли задоволително почтени? И особено, каква беше ролята на полицията в тях? Знаем за доста акции за попречване на пазаруването на гласове. Къде бяха най-много те и какво постигнахте? 

-  Равносметката за отминалите избори е, че те бяха извършени почтено, транспарантно и демократично. В резултат на положените старания от страна на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, на територията на Пловдивска област не бяха позволени престъпления и най-много - търговия с гласове и опорочаване на вота.

 - Кои са невралгичните точки в региона във връзка с престъпността и коя престъпност е най-развита в огромния град? 

 - Еднозначно не може да се дефинират невралгични точки във връзка с престъпността на нашата територия, само че мога да посоча, че обичайно най-тежък за обслужване се явява регионалният град. Пловдив се разраства с внезапни темпове и популацията доста бързо се усилва, а измежду записаните закононарушения максимален дял заемат тези срещу собствеността.

 - Има ли прогрес в битката с пътно-транспортните катастрофи и нарушаванията на Закона за придвижване по пътищата? Пловдив имаше водеща позиция в страната по брой катастрофи на пътя.

 - Във фокуса на нашата работа са и пътнотранспортните катастрофи, за предотвратяването на които дирекцията взема всички вероятни ограничения. Използвам случая да благодаря на сътрудниците, които работят по това направление извънредно съзнателно и професионално. Очакваме напълно скоро да бъде възобновена опцията и патрулните служители на реда да правят надзор по ЗДвП, което съгласно мен ще способства за дисциплиниране на нарушителите и понижаване на пътния травматизъм като цяло. Според статистиката на бранш " Пътна полиция “ от началото на тази година имаме регистрирани 680 ПТП с 30 починали и 870 ранени. В съпоставяне с миналогодишния интервал произшествията са с 13 повече, нарастване има и при ранените с 26, само че броят на починалите е с 6 по-малко.

 - Битовата престъпност продължава ли да се вихри в дребните обитаеми места в региона и къде, най-много? 

 -  Борбата с битовата престъпност също е главен приоритет в нашата активност. Активни старания поставяме за секване на закононарушенията и похищенията в дребните и отдалечени обитаеми места в региона, като все още не отчитаме тяхното завишаване. Напротив - положителната връзка с локалната власт и жителите дава положителни резултати в общите ни планове да осигурим спокоен и сигурен живот и запазване на имущество в селата. И по този индикатор, още веднъж базирайки се на статистиката, отчитаме понижение на броя на записаните закононарушения през тази година – 917, спрямо миналогодишен интервал, когато са били 1059.

 - Тежките престъпни закононарушения сякаш още веднъж подеха растеж нагоре. Така ли е и в случай че да, на какво се дължи това, съгласно Вас? 

 -  Добра наклонност на спад се следи в интензитета на записаните тежки престъпни закононарушения срещу личността.

 - Каква е организацията на работа в дирекцията? Завеждат ли се всички сигнали, които жителите подават, или има още да работите в тази посока? 

 -  По отношение на сигналите държа всеки един освен да се записва, само че и да се отработи бързо и професионално, по този начин както е написано в нормативната ни база. Тук желая да подчертая, че подобряването на резултатите не е въпрос на статистика, а на качествена работа от страна на полицията.

 - Какво е държанието на пловдивските служители на реда по време на пандемията? Достатъчно виновни ли са те във връзка с публичното здраве? Тук не мога да не попитам какво е равнището на имунизация измежду тях? Как се борите с нарушителите на пандемичните ограничения и има ли доста такива? Моля Ви за образци! 

 - Пандемичната конюнктура се оказа предизвикателство, което промени метода на мислене и на живот на цялото ни общество. В тази връзка и полицейските чиновници не вършат изключение. Разликата обаче е, че техните професионални задължения и отговорности доста набъбнаха и се постанова редом с ежедневните задания да извършват и други значими действия, свързани с надзор за съблюдаване на противоепидемичните ограничения от страна на останалите жители.

Само в интервала 01.09. -13.12.2021 година от чиновници на ОДМВР – Пловдив са осъществени над 42800 инспекции на адреси на лица, на които е издадено наставление от РЗИ за наложителна изолираност или карантина. За съблюдаване на въведените ограничения от здравните управляващи са тествани и 10640 обекти – заведения, магазини, публични пространства и транспортни средства, а на РЗИ е оказано подпомагане в 246 случая. За установени нарушавания на Закона за здравето са формирани 116 акта.

Относно равнището на имунизация измежду полицейските чиновници в дирекцията не се води сходна статистика. Убеден съм, обаче, че всеки един сътрудник е взел подобаващото решение, с цел да опази личния си живот и здраве.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР